01 aprilie 2009

Impresie


"Sărăcia nu este un viciu dar mizeria, stimate domn, mizeria este un viciu. În sărăcie mai păstrăm încă nobleţea sentimentelor înnăscute. În mizerie însă, nu le mai păstrează nimeni niciodată." Fedor Mihailovici Dostoievski

Nu avem dreptul să judecăm. Deşi asta este trăsătura de bază a omului, după părerea mea. Omul judecă, etichetează, critică. Aparenţele stau la baza atitudinilor pe care omul le ia în raport cu ceilalţi. "Prima impresie contează", o expresie mai mult decât adevărată. Acel prim gând care ne trece prin cap atunci când cunoaştem o persoană nouă. Cu greu reuşim să ne schimbăm impresia despre ea. Sigur, putem spune că deobicei nu este nevoie, căci aşa este persoana. Dar oare nu este aşa pentru că îi impunem involuntar să adopte acea atitudine? Sau poate că tot inconştient nu ne schimbăm opinia dearece nu vrem să recunoaştem că nu am avut dreptate. În firea umană stă încolţită o sămânţă de răutate indiferent de acţiunile şi de comportamentul fiecăruia. La unii se manifestă mai rar, la alţii mai des. Dar la urma urmei, toţi suntem la fel de asprii atunci când îi criticăm pe ceilalţi, chiar dacă o facem doar mental.
O dicuţie ce se poate întinde la nesfârşit. Este poate mult prea profundă pentru ceea ce vroiam să povestesc. În momentul când am vrut să intru pe această străduţă o prietenă mi-a spus: "Nu, hai să găsim alt loc. Pun pariu că în casele astea locuiesc oameni foarte dubioşi." Atât de mult contează prima impresie.

4 comentarii:

  1. Doar stii ca e mai simplu de vazut paiul din ochiul altuia decat barna din propriul ochi.
    In plus, a judeca fara o analiza profunda inseamna superficialitate.Ignoranta. Cati nu cad in pacatul asta?!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Romanian seems to be very similiar to spanish. Unfortunatly I don´t speak any spanish either. How come you posted a comment on my blog in german? Did you use some kind of translation machine? Sounded extremly funny and the meaning was hard to guess. :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu saracia materiala de azi ma sperie ci saracia vietii sufletesti de pana acum !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Alina, acum am acest Translator Google de asemenea, a fost găsit. Să vedem ce iese ...

    RăspundețiȘtergere