26 mai 2009

Visare


"Visele nu sunt nimic altceva decât idei incoerente, prilejuite de un somn parţial sau imperfect."
Benjamin Rush

Cât de ilogice sunt unele vise? Oameni pe care îi cunoaştem sau nu, locuri ciudate unde am fost sau nu, lucruri ce nu îşi au rostul, sunt unite în acea secundă numită vis care este foarte repede uitată după trezire. Nu spun că toate sunt la fel. Unele corespund realităţii mai bine decât altele.
Procesul de visare a fost analizat poate mai mult decât alte părţi ale vieţii umane. Psihologi, oameni de ştiinţă, filosofi, toţi au încercat să găsească explicaţii, semnificaţii pentru filmele nocturne ale omului. Cărţi întregi de analiză au ieşit de sub tipar, care mai de care mai "specializate". Analiza simbolică a fiecărei părţi sau imagini care poate apărea în vis se găseşte peste tot sub forma dicţionarelor de vise. Poate fiecare dintre noi a fost curios la un moment dat să afle semnificaţia unui anumit lucru care ne-a apărut în vis şi am consultat unul din aceste dicţionare. Câţi dintre voi a-ţi luat în serios explicaţia pentru că i s-a părut plauzibilă şi câţi a-ţi râs şi a-ţi închis pagina de internet sau cartea?

2 comentarii:

  1. sumbru e cand ti se intampla sa ai un vis, acelasi vis, de mai multe ori. sa se tot repete si sa ajungi sa l corelezi cu o situatie. sa fie semnul tau personal de a anticipa un fapt. e sumbru... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. nimeni nu-ti poate interpreta visul mai bine decat propria-ti persoana, visele pornesc de la ceva real, o fapta, idee, intamplare, etc, traita sau gandita.
    E atata mister in a intelege ce anume din propriul tau cap te-a facut sa ajungi in vis la acel ceva.

    Si da.. cand eram mic, cautam si eu adesea sensul viselor in carti. :)

    RăspundețiȘtergere